Datum

schilderijtjeIk hou al bijna twintig jaar een dagboek bij. Niet zo eentje waar ik heel erg diepe gevoelens of ingewikkelde zielenroerselen in dump, maar een Word-bestandje waarin ik beknopt noteer wat er per dag gebeurd is. Omdat ik het een fijn idee vind dat elke dag zo een beetje bewaard blijft. En als je lang genoeg zo’n dagboek bijhoudt, dan wordt het vanzelf een handig naslagwerk waarin je op kunt zoeken wanneer iets precies gebeurde. Of waarin je terug kunt zien hoe je leven er vijf, tien, vijftien jaar geleden uitzag.

Vandaag exact zeventien jaar geleden legde ik met klasgenoten de laatste hand aan ons project voor de eindexpositie van het Grafisch Lyceum. Exact vijftien jaar geleden speelde ik met mijn bandje Striving Higher in de kleine zaal van de 013 in Tilburg. Exact tien jaar geleden zat ik in Guatemala in een bus van Antigua naar Panajachel. Exact zeven jaar geleden had ik een sollicitatiegesprek bij een bedrijf waar ik uiteindelijk nooit meer iets van hoorde. Exact vier jaar geleden beklommen Linda en ik de vulkaan Santa Ana in El Salvador. Exact twee jaar geleden struinden we door Athene. Exact een jaar geleden gingen we voor de eerste keer op vakantie met Sam en Anne, met de auto naar Normandië.

Voor sommige dingen heb je uiteraard geen dagboek nodig. Onze dochters werden geboren op 5 september 2016. Sam om 15.55 uur, Anne drie minuten later. Dat dreun ik zo op.

Soms stuit ik op een mooi toevalligheidje dat ik zonder mijn dagboek nooit opgemerkt zou hebben. Laatst zocht ik op wat ik een jaar voor de geboorte van onze dochters deed. Linda en ik waren toen in Otavalo, Ecuador. Als het bij ons vier uur ’s middags is, dan is het daar tien uur ’s ochtends. Rond dat tijdstip waren we op de plaatselijke markt. Ik kocht daar een mini-schilderijtje, als souvenir. Tot op het uur precies een jaar voor de geboorte van onze dochters. En al sinds september 2015 staat dat op mijn nachtkastje en is het het eerste wat ik ’s ochtends zie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: