Goed zo!

bal

Een bekend cliché is dat elke man een zoon wil. Een jongen die de familienaam door zal geven, aan wie je uit kunt leggen hoe hij zich moet scheren, waar je mee kunt gaan voetballen. Dat gold voor mij eigenlijk nooit zo. Ik zag mezelf altijd meer als een meisjesvader. Misschien omdat ik meisjes altijd al leuker heb gevonden in de omgang. Als kind al. Jongens waren druk, ruw en lomp. Meisjes waren kalmer, liever en bedachtzamer. Als ik gepest werd, dan was dat door een jongen. Als er vervolgens iemand voor me opkwam, dan was dat een meisje. En ik kom zelf uit een jongensgezin, met twee broers. Ik wilde daarom wel eens meemaken hoe het is om een gezin te hebben met meisjes. Ik kreeg mijn zin. Ik heb nu twee dochters.

Even terug naar dat voetballen. Meisjes kunnen natuurlijk ook voetballen. Niet in de Champions League, niet in de wedstrijden die op zondagavond op Studio Sport te zien zijn, niet in de stadions waarin wekelijks tienduizenden mensen zitten. Maar het Nederlands vrouwenvoetbalelftal won vorig jaar het Europees Kampioenschap en speelde laatst nog in een bijna vol PSV-stadion.

Ik had als kind de pech dat ik erg veel hield van voetbal, maar er geen greintje talent voor bleek te hebben. In de jeugd van Reusel Sport werd ik jaar na jaar ingedeeld in het laagst mogelijke elftal. Toch speelde ik één keer een oefenwedstrijd in de A1, het allerhoogste jeugdteam. De aanleiding: zij kwamen een speler tekort, gingen er eentje lenen bij mijn elftal en unaniem stelden mijn medespelers voor dat ze mij zouden nemen. Want dan waren zij tenminste van me af.

Ik denk dat veel ouders hun kind, bewust of onbewust, een beetje zien als een tweede kans. Als een mogelijke goedmaker. Heb jij iets niet weten te bereiken in je leven, dan lukt het je zoon of dochter misschien wél. En dat is onredelijk. Je kinderen zijn op zichzelf staande individuen en geen nieuwe versies van jezelf. Je moet ze waar nodig bijsturen, maar ze ook de ruimte geven om zichzelf te zijn. Je mag je eigen overtuigingen en interesses niet aan ze opdringen.

Een voorbeeldje. Ik ben een erg principiële vegetariër. De laatste keer dat ik een stukje vlees at, is al meer dan vijftien jaar geleden. Ik kan gewoon niet omgaan met het idee dat een levend wezen voor mij moet sterven. Maar dat is iets persoonlijks. Dus voer ik tegenwoordig regelmatig vlees aan mijn dochters. Als zij ook vegetariër willen worden, dan moeten ze daar later zelf voor kiezen. Ik mag dat niet voor hen doen, vind ik.

Nog een keer terug naar dat voetballen. Ik wil mijn dochters dus ook niet pushen om dát te gaan doen. Als ze later op ballet, hockey of paardrijden willen, dan zal ik mijn best doen om ze daar met plezier naartoe te brengen.

Mijn gebrek aan talent wil trouwens niet zeggen dat Linda en ik onze kinderen geen goede voetbalgenen mee kunnen geven. Haar vader speelde in de jeugd van Feyenoord en trainde onder Hans Kraaij Sr., totdat een brommerongeluk een einde maakte aan zijn loopbaan. Mijn vader was ruim twintig jaar lang een makkelijk scorende speler van het eerste elftal van zijn plaatselijke amateurvereniging en stond in de belangstelling van toenmalige semi-profclubs Witgoor-Dessel en NOAD en enkele hoofdklassers. En een neef van mijn opa speelde in het Nederlands Elftal en was in de jaren vijftig trainer van PSV. Dus als talent een generatie over kan slaan, dan liggen er wel mogelijkheden.

Afgelopen weekend zat ik in onze zonovergoten achtertuin, waar onze dochters aan het spelen waren. Er lag een plastic bal. Ik stond op en dribbelde er (klunzig) een beetje mee. Anne liep naar de bal en pakte die op met haar handjes. Toen kon ik het toch niet laten.
“Nee, met je voetjes!” zei ik. Ze liet de bal vallen en gaf die met haar rechtervoetje een ferme schop. Ik gaf haar een aai over haar bolletje.
“Goed zo!”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: