Reisverslag Rome 2016

Dag 1: 7 januari 2016 – Van Eindhoven naar Rome
Drie maanden geleden werd ik 37. Het cadeau dat ik van Linda kreeg was een lang weekend Rome en dat gaan we nu eindelijk incasseren.
Sinds ik ruim tien jaar geleden begon met reizen heb ik al aardig wat van de wereld mogen zien, maar omdat de wat verdere reizen me meer aantrokken, is Europa er een beetje bij ingeschoten. Veel van de steden op ons eigen werelddeel die je écht eens gezien moet hebben heb ik nog niet bezocht. En van die steden stond Rome toch wel bovenaan op mijn verlanglijstje.
Op donderdagmiddag 7 januari worden Linda en ik om twee uur ’s middags thuis opgehaald door haar moeder en naar Eindhoven Airport gebracht. Even laten zijn we daar, waar we meteen vernemen dat onze vlucht naar Ciampino Airport, Rome’s tweede luchthaven, drie kwartier vertraging op heeft gelopen.
Het toestel van Ryanair waarmee we uiteindelijk iets na vijf uur vertrekken, brengt ons in een dikke anderhalf uur naar Ciampino, een voorstadje van de Italiaanse hoofdstad. Omdat we binnen de EU zijn gebleven en alleen handbagage bij ons hebben, kunnen we na het uitstappen ongehinderd naar buiten lopen. Daar gaan we naar de halte voor pendelbussen naar het centrum van Rome, we betalen vier euro per persoon en stappen in een bus. Ik ben nu voor het eerst in meer dan vijftien jaar weer in Italië, de vorige keer was in de zomer van 2000, toen ik anderhalve week in een hotel aan het strand van Rimini zat.
Na zo’n drie kwartier rijden door het inmiddels donkere, bijna drie miljoen inwoners tellende Rome worden we afgezet bij het centraal station, Roma Termini. We zijn nu bijna op onze bestemming. Ons hotel Acropoli is erg goedkoop, maar heeft desondanks een vrijwel perfecte locatie: op amper twee minuten lopen van het station, ongeveer net zo dichtbij de historische basiliek van Santa Maria Maggiore en op minder dan een kwartier lopen van wellicht Rome’s meest beroemde bezienswaardigheid, het Colosseum. Van een goedkoop hotel op zo’n locatie kun je weinig verwachten en dat blijkt ook wel. Onze kamer is klein en troosteloos, er is geen TV, er zitten vieze vlekken op de muur en op de vloerbedekking, de dekens zijn van hetzelfde stofje gemaakt als de scheef hangende gordijnen en de handdoeken lijken uit een tafelkleed geknipt te zijn. Maar na jaren backpacken en slapen in goedkope hostels in Azië en Latijns Amerika ligt onze lat niet zo hoog. Als we onze bagage ergens veilig achter kunnen laten en een redelijk bed en idem douche hebben, dan vinden we het eigenlijk al wel goed.
Het is inmiddels alweer acht uur, dus gaan we nadat we onze bagage in de kamer gelegd hebben meteen wat eten. We hoeven niet te zoeken naar een restaurantje, er zit er één pal tegenover ons hotel dat er wel gezellig uitziet en dat redelijke prijzen heeft. Althans, voor het eten. We zullen de komende dagen merken dat de eenvoudigere pasta’s en pizza’s in het centrum van Rome doorgaans niet meer dan een euro of zeven hoeven te kosten, maar dat het drinken schrikbarend duur is. Voor een glas frisdrank ben je doorgaans minstens vier euro kwijt, voor een biertje vaak zelfs vijf of zes euro.
Na het eten gaan we nog even op zoek naar een buurtsuper, omdat we de tandpasta vergeten zijn en nog wel wat willen drinken straks op de kamer. Terwijl op veel plaatsen de kerstdecoraties nog niet eens opgeruimd zijn voelt het alsof het al lente is. Zelfs zo laat op de avond kun je nog moeiteloos zonder jas de straat op.
Rome2016 (5)
Op slechts een paar blokken van ons hotel komen we bij de Santa Maria Maggiore, één van de slechts vier kerken op aarde die zich een pauselijke basiliek mag noemen. Voor het gebouw staat een hek, waarbij drie militairen met imposante machinegeweren de wacht houden. We zullen de komende dagen merken dat dit momenteel bij bijna alle toeristische bezienswaardigheden in Rome het beeld is. Het gebouw ziet er bijzonder sfeervol uit, nu de rijkelijk gedecoreerde muren en het plafond van het balkon verlicht zijn.
Om kwart voor tien zoeken we onze kamer op.

Dag 2: 8 januari 2016 – Rome
Om acht uur lopen we naar het krappe ontbijtzaaltje op de begane grond. Het ontbijt dat we daar krijgen is behoorlijk karig: een paar kleine, keiharde broodjes, voorverpakte stukjes toast, kuipjes misselijkmakend zoete jam, kuipjes hazelnootpasta en een stukje boter.
Om half negen gaan we op pad. We gaan om te beginnen maar eens in de Santa Maria Maggiore kijken. De reeds in de vijfde eeuw door paus Sixtus III gestichte basiliek, die nog altijd in het bezit van het Vaticaan is, mag je gratis bezoeken, maar we moeten wel bij de ingang door een metaaldetectorpoortje. In het jaar 431 werd tijdens de Concilie van Efeze Maria officieel erkend als de moeder van Christus, als bevestiging daarvan werden twee kerken gebouwd, waarvan de rijkelijk versierde Santa Maria Maggiore er dus één is (de andere staat in het Turkse Efeze). Alhoewel veel elementen van het bijzonder fraaie huidige gebouw later toegevoegd zijn, dateren het schip en de mozaïeken wel degelijk uit de vijfde eeuw en zijn de marmeren zuilen zelfs nog ouder, die komen wellicht uit een eerdere kerk die in de vierde eeuw op dezelfde plek stond. In de crypte van de kerk liggen onder meer kerkvader Hiëronymus van Stridon, de legendarische architect en beeldhouder Gian Lorenzo Bernini, paus Clemens VIII en een zus van Napoleon Bonaparte begraven.
Vanaf de basiliek hoeven we maar een minuutje of tien te lopen naar de volgende bestemming en dan kan ik na Chichen Itza, Petra en de Piramides van Giza weer een Wereldwonder afstrepen op mijn lijstje, als het machtige Colosseum voor ons opdoemt. Dit enorme stadion dat ooit plaats bod aan tot wel 80.000 toeschouwers staat al bijna tweeduizend jaar op deze plek. De bouw ervan begon in 72 en werd acht jaar later voltooid. Het gebouw, dat eigenlijk Amphiteatrum Flavium heet, is bijna vijftig meter hoog en heeft een omtrek van 527 meter. Als je vandaag de dag echt mooie foto’s van het Colosseum wil nemen, moet je je fotocamera wel een beetje selectief richten. Een deel van het gebouw staat in de steigers voor restauratiewerkzaamheden, verschillende delen zijn duidelijk zichtbaar herbouwd in recentere tijden en de hekken en afschermingen die er staan om de bezoekers in juiste banen te leiden zijn niet bepaald een verfraaiing. Dat neemt niet weg dat dit een bijzonder imposant monument is en niet eens alleen vanwege de afmetingen.
We hebben vooraf online kaartjes gekocht, dat is een beetje duurder dan het ter plaatse te doen, maar dan kun je wel de eventuele wachtrij voor de kassa omzeilen. Nu blijkt dat we dit eigenlijk niet hadden hoeven doen, bij de kassa staat maar een handjevol mensen. Alhoewel het Colosseum tegenwoordig een gezellige toeristische bestemming is, heeft het een meer dan gruwelijke geschiedenis. Van de eerste tot de zesde eeuw vonden hier, ter vermaak van de welgestelde Romeinen, gigantische aantallen mensen en wilde dieren op gruwelijke wijze de dood. Volgens historici werden binnen deze muren honderdduizenden mensen, misschien zelfs een half miljoen, afgeslacht in gladiatorengevechten, levend gevoerd aan de wilde dieren of op een andere mensonterende manier om het leven gebracht. Daarnaast kwamen hier ongeveer een miljoen dieren om het leven. Het terrein waarop al deze ellende plaatsvond, het is ongeveer net zo groot als een voetbalveld, ligt tegenwoordig open, waardoor de ruïnes te zien zijn van de gangen die er onderdoor liepen en die fungeerden als een soort “backstage”.
Rome2016 (20).JPGHet Forum Romanum en het Colosseum bevinden zich vlakbij elkaar en zijn daarom met één kaartje te bezoeken. Voor mensen die op zoek zijn de overblijfselen van het oude Rome is dit het absolute epicentrum, de plek die eeuwenlang het centrum van de stad was. Hier in een dal tussen de heuvels Capitool en Palatijn waren in de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk veel van de belangrijkste gebouwen van de stad te vinden. Van de glorieuze uitstraling die dit centrum ongetwijfeld had is niet veel meer over, maar de verzameling gebouwen en brokstukken spreekt desondanks nog bijzonder tot de verbeelding. Van de gebouwen en triomfbogen zijn er een aantal nog redelijk intact, terwijl anderen zijn vervallen tot een hoopje losse, overwoekerde stenen waar niet veel meer in te zien is. Dit historische stukje Rome, waarin ooit legendarische figuren als Caesar, Nero en Augustus rondliepen, lag eeuwenlang verborgen onder de grond nadat het verlaten was en in de loop der tijd bedolven werd onder aarde en vuil.
Rome2016 (43).JPG
We komen even verderop langs het Monument van Victor Emanuel II, dat in 1911 voltooid werd, vijftig jaar na het ontstaan van Italië. Het monument is een eerbetoon aan de in 1878 overleden eerste koning van het toenmalige koninkrijk. Onderdeel van het imposante witte gebouw is het Altaar van het Vaderland, waarbij een ongeïdentificeerde soldaat uit de Eerste Wereldoorlog begraven ligt. We klimmen naar het dak van het gebouw, wat gratis kan, waarna we een aardig uitzicht hebben over een deel van Rome. Het is mogelijk om met een lift nog hoger te komen, maar dat is een redelijk duur geintje.
Na het oversteken van de drukke weg voor het monument komen we even verderop bij een eettentje waar we gaan lunchen. Qua eten is Italië voor mij echt het beloofde land. Zelfs eenvoudige broodjes smaken hier gewoon een stuk beter dan doorgaans in Nederland. Toch best opmerkelijk dat je hier helemaal niet zoveel dikke mensen ziet. Nadeel is wel dat het geen goedkope lunch is. De prijs van onze broodjes valt nog mee, maar het flesje cola dat we er elk bijnemen is weer peperduur en de vrij forse fooi (één euro vijftig per persoon voor het brengen van een broodje en een flesje vind ik nogal makkelijk verdiend) wordt hier automatisch in rekening gebracht.
Het is nu nog maar een klein stukje lopen naar het Pantheon. Dit gratis te bezoeken gebouw met een gevel met zestien imposante zuilen en een enorme koepel werd in het jaar 125 voltooid als tempel en in de zevende eeuw geschonken aan Bonifatius IV, die er een kerk van maakte. Daardoor werd het Pantheon als één van de weinige Romeinse tempels niet afgebroken door de christenen. Omdat het altijd in gebruik gebleven is, is dit bovendien één van de best bewaard gebleven gebouwen uit het oude Rome. Binnen de muren liggen onder meer de beroemde kunstenaar Rafaël en de eerder genoemde koning Victor Emmanuel II begraven. Erg opvallend aan het gebouw is dat er een ronde opening met een diameter van bijna negen meter in het midden van de koepel zit (de grootste koepel ter wereld van ongewapend beton) en dat je dus in het midden niet droog staat als het regent. Tegenover het plein ligt het Piazza della Rotonda, waarop een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische obelisk staat, één van de acht die verdeeld over Rome te vinden zijn.
Rome2016 (122).JPG
Vanaf hier is het niet ver lopen naar de Piazza Navona, ongetwijfeld één van de mooiste pleinen van de stad. Het dankt z’n langwerpige vorm aan het feit dat hier in de eerste eeuw na Christus een atletiekstadion stond, waarvan de atletiekbaan onbebouwd bleef en uiteindelijk een plein werd. In de zestiende eeuw kreeg het z’n huidige uiterlijk, na de bouw van de kerk Sant’Agnese in Agone en enkele fonteinen. De grootste fontein, de Fontana dei Quattro Fiumi, werd gemaakt door de legendarische beeldhouwer Bernini en bevat vier beelden die symbool staan voor de rivieren de Donau, de Ganges, de Nijl en de Rio de la Plata. De andere twee fonteinen zijn ontworpen door Giacomo della Porta.
Rome2016 (145).JPG
We lopen naar de Tiber, de rivier die door Rome stroomt. Bij de Porte Umberto I kunnen we aan onze linkerkant de Sint Pieter al zien, die we morgen gaan bezoeken. De straat bevindt zich hier een heel stuk hoger dan het water, met een trap kun je afdalen naar een pad langs de rivier. We doen dat, maar dit blijkt al snel geen aanrader: we komen langs een plaquette met een foto van een jongeman die hier blijkbaar is overleden en even verderop ligt een flinke hoop gebruikte injectienaalden. Bovendien stinkt het hier behoorlijk. We gaan dus maar snel weer naar boven.
Vervolgens lopen we naar de beroemde achttiende eeuwse Spaanse Trappen. Onderaan, op de Piazza di Spagna, staat de Fontana della Barcaccia, een in 1627 door Bernini gemaakte fontein in de vorm van een half gezonken boot, die vorig jaar volop in het nieuws was omdat Feyenoord-hooligans ‘m tijdens rellen beschadigden. Helaas zijn de Spaanse Trappen vandaag niet te zien; wegens werkzaamheden gaan ze schuil onder stukken zeil en achter afzettingen. De kerk Trinita dei Monti bovenaan kun je nog bereiken via de 135 treden van de smalle strookjes trap die aan de linker- en rechterkant open zijn gelaten. De Spaanse Trappen zijn te zien in films als ‘Roman Holiday’, ‘The Roman Spring of Mrs. Stone’, ‘Besieged’, ‘The Talented Mr. Ripley’ en ‘The Man From UNCLE’ en komen voor in liedjes van onder meer Bob Dylan, Marc Cohn, Toto en John Tesh, maar wat deze tredes dan zo speciaal maakt, kunnen we vandaag dus helaas niet zien.
Bovenaan, bij de Trinita dei Monti, gaan we linksaf. Terwijl we in de richting van El Mincio lopen, hebben we een prachtig uitzicht over vrijwel het hele centrum van Rome. De talloze eeuwenoude koepels en torens zorgen voor een prachtige skyline. En alhoewel het de hele dag droog is geweest, schijnen er felle zonnestralen tussen de wolken door die de indruk geven dat het zojuist droog is geworden na een flinke regenbui.
Rome2016 (184).JPG
Na een korte wandeling kijken we uit over het Piazza del Popolo. We gaan hier naar beneden en lopen even later over plein. Het historische plein wordt, geïnspireerd door het Sint Pieterplein, geflankeerd door twee halve cirkels. Dit is voor Rome een historische plek. Eén van de voornaamste wegen naar Rome kwam hier de stad binnen. En eeuwenlang, tot in de negentiende eeuw, vonden hier publieke executies plaats. Ook is hier een duizenden jaren oude Egyptische obelisk te vinden, die al in 10 voor Christus naar Rome gebracht werd en sinds de zestiende eeuw op dit plein staat.
We lopen de drukke winkelstraat Via del Corso in en gaan nu naar de Trevifontein. Eigenlijk pas voor het eerst vandaag komen we nu bij een toeristische attractie waarbij het echt behoorlijk druk is. De trappen die als een soort tribune om de fontein heen staan zijn gevuld met toeristen. Ook wemelt het hier weer van de verkopers die selfiesticks aan de man proberen te brengen, sowieso blijkt dat momenteel verreweg de meest favoriete koopwaar hier. Dat hier veel foto’s gemaakt worden is volstrekt logisch, de grote, tegen de statige gevel van het Palazzo Poli gebouwde fontein spreekt tot de verbeelding en is erg fotogeniek. De recentelijk gerestaureerde 26 meter hoge en 22 meter brede fontein werd ontworpen door Bernini maar pas vijftig jaar later daadwerkelijk gebouwd. In het barokke werk staat de zeegod Neptunus op een schelpvormige strijdwagen met paarden centraal, geflankeerd door enkele jonge zeegoden. Veel toeristen gooien hier muntjes in het heldere blauwe water. Aan het einde van elk jaar wordt al dit kleingeld uit de fontein gevist, dat schijnt circa een miljoen euro per jaar op te leveren. Het verhaal gaat dat wie hier met de rechterhand een muntje over de linkerschouder gooit zeker ooit terug zal komen in Rome. Grappig is dat veel mensen zich laten fotograferen terwijl ze een muntje achterover in het water gooien en daarna nog een paar keer alsof doen. Je wil natuurlijk wel optimaal op de foto staan, maar niet je halve portemonnee weggooien.
Rome2016 (213).JPGWe hebben na zoveel slenteren en zoveel bijzonders te hebben gezien nu wel honger gekregen en zoeken een restaurantje op. Na gisteren pizza te hebben gegeten moeten we nu natuurlijk aan de pasta. We zijn immers in Italië. In een rustig restaurantje niet ver van de Trevifontein probeer ik voor het eerst pasta al’arrabbiata (met tomaat, knoflook en pepers). Ik heb er meteen weer een favoriet gerecht bij, denk ik.
Als we klaar zijn met eten gaan we de straat weer op. Inmiddels is het donker, wel is de temperatuur nog steeds heel aangenaam. We gaan nog een keertje bij de Trevifontein kijken en gaan dan weer richting ons hotel. Onderweg passeren we het sfeervol verlichte Monument van Victor Emanuel II. Ongeveer daarnaast bevinden zich de ruïnes van het Forum Augustus, die vanaf de openbare weg te bekijken zijn. We zijn hier overdag al langs gekomen, maar toen hadden we de eerlijk gezegd nog niet zoveel oog voor deze resten van het ommuurde forum van keizer Augustus, de lange zuilengangen en de tempel van Mars Altor. Verlicht in het donker zien ze er echter indrukwekkend en mysterieus uit. Even later komen we ook weer langs het Colloseum.
Rome2016 (235).JPG
Vlakbij ons hotel, heel dicht bij de Santa Maria Maggiore, vinden we een reguliere supermarkt. Dat is wel prettig, we willen na ruim elf uur rondslenteren nu wel naar onze kamer maar het is te vroeg om al te gaan slapen, dus willen we wel wat drankjes en snacks halen. De talloze mini-supermarktjes hier zijn echter schrikbarend duur, €2,50 voor een blikje frisdrank is heel normaal, in deze grotere supermarkt gelden gelukkig wel normale prijzen. Om acht uur zijn we weer in onze kamer.

Dag 3: 9 januari 2016 – Vaticaanstad en Rome
Het ontbijt dat voor ons klaarstaat in de ontbijtruimte van het hotel is precies hetzelfde als gisteren. Ik neem nu alleen een kop koffie, ik haal straks wel wat te eten op het station. Het is dus maar een minuut of twee lopen naar het centrale station. Na daar alsnog m’n ontbijt te hebben gescoord (in Italië blijken zelfs de voorverpakte sandwiches beter te smaken dan in Nederland) zoeken we het metrostation op. Op zich is alles wat we willen zien in Rome makkelijk te voet te bereiken, maar om wat tijd te winnen nemen we nu voor één keertje de metro. We betalen €1,50 per persoon voor een ritje en stappen dan vlakbij de Vaticaanse Musea uit.
Het duurt niet lang voordat we zo’n beetje belaagd worden door mensen die ons een rondleiding door die musea aan willen smeren. We hebben al besloten dat we gewoon op eigen houtje rond gaan kijken, dus gaan we daar niet op in.
Bij de imposante muur die een deel van Vaticaanstad omringt treffen we een vrij flinke rij mensen. De entreeprijs voor de Vaticaanse Musea is €16, maar er lopen ook verschillende mensen rond met identiteitskaarten om de nek, die ons over proberen te halen om gebruik te maken van de optie om voor €33 direct naar binnen te gaan. Sommige mensen doen dit, wij vinden we het erg veel geld en bijten wel even door de zure appel heen. Uiteindelijk staan we een klein uurtje in de rij.
Alhoewel dit de Vaticaanse Musea genoemd worden, in meervoud dus, zijn de 54 zalen ervan met elkaar verbonden en hoef je maar één keer entree te betalen om ze allemaal te bezoeken.
Bij het betreden van de musea kan ik inmiddels nummer dertig invullen op mijn lijstje met bezochte landen. Met een oppervlakte van 44 hectare en ruim 800 inwoners (waarvan het merendeel een dubbele nationaliteit heeft) is Vaticaanstad het kleinste onafhankelijke landje ter wereld, maar een echt land desalniettemin. Het wordt volledig omringd door Rome en past bijna 100.000 keer in Nederland.
In de musea is een waanzinnige hoeveelheid kunst te vinden die in de loop der eeuwen door pausen gekocht is, die speciaal voor het Vaticaan vervaardigd is of die, zoals ze dat dan netjes zeggen, “veroverd” is. Onder de schilderijen, muurschilderingen, wandtapijten, beelden, vazen en andere waardevolle kunstwerken bevinden zich creaties van onder meer Leonardo da Vinci, Rafael en Michelangelo. Je moet een route van maar liefst zeven kilometer lopen om alles te kunnen zien, wat dus bijna niet te doen is in één dag, zeker niet omdat het hier eigenlijk bijna altijd druk is. Maar uiteraard kun je er ook zelf je eigen hoogtepunten uitpikken.
Rome2016 (294).JPGHet absolute hoogtepunt van de route is de vijftiende-eeuwse Sixtijnse Kapel. Dit is de ruimte waarin de kardinalen na het overlijden of aftreden van een paus samenkomen om de volgende paus aan te wijzen. De muren en plafonds zijn rijkelijk versierd, onder meer door Michelangelo, en je hoeft geen grote kunstkenner te zijn om verschillende delen van de schilderingen te herkennen. De afbeelding van God die Adam leven schenkt door met Zijn wijsvinger die van de eerste mens aan te raken is waarschijnlijk op elk denkbaar soort gebruiksvoorwerp al wel eens afgedrukt. Het is jammer dat je hier, in tegenstelling tot in de rest van de musea, geen foto’s mag maken. Verder is het hier verboden om te praten. Dat weerhoudt de beveiligers er echter niet van om luidkeels naar mensen te roepen waar ze wel en niet mogen lopen en om zo nu en dan hard “Silence!” te snauwen als het geroezemoes weer wat te hevig wordt.
Iets voor de middag lopen we weer naar buiten. Ons plan om vroeg te komen en de drukte voor te zijn blijkt toch niet zo heel slim te zijn geweest, er staat inmiddels helemaal geen rij meer. We lopen naar het Sint Pieterplein. Dit wereldberoemde plein stamt uit de zeventiende eeuw en werd ontworpen door Bernini. Het is 240 bij 340 meter en wordt omringd door 284 zuilen en 88 pilaren in vier rijen die samen twee halve cirkels volgen, die symbool staan voor de “moederlijke armen van de kerk”. Midden op het plein staat een veertig meter hoge obelisk die in het jaar 37 in opdracht van keizer Caligula vanuit Egypte naar Rome gehaald werd. Terwijl we op dit zeventiende-eeuwse plein aansluiten in de rij om de Sint-Pieter te gaan betreden, horen we de luide knal van het Kanon van Gianicolo op de heuvel Juniculum, dat dagelijks om twaalf uur afgeschoten wordt. Je hoeft geen entree te betalen om de Sint-Pieter in te gaan, wel moet je precies zoals op een vliegveld door een detectorpoortje lopen en je bagage door een scanner laten gaan.
De Sint-Pietersbasiliek is een erg imposant gebouw, zoals je ook mag verwachten. Het was tot 1989 de grootste kerk op aarde, het telt 395 beelden, 44 altaren en 135 mozaïeken en biedt met een oppervlakte van meer dan 15.000 m2 ruimte aan 60.000 mensen. De huidige Sint-Pieter werd in 1626 voltooid en was de vervanger van de oude Sint-Pieter uit 324. Deze werd gebouwd op de plek waar voorheen het Circus van Nero stond. In dit stadion werden veel vroege christenen geëxecuteerd, waaronder ook de apostel en eerste paus Petrus. Zijn graftombe bevindt zich tegenwoordig precies onder het hoofdaltaar van de basiliek. Verder zijn maar liefst 148 pausen, waaronder ook Johannes Paulus II, begraven in de crypte onder het gebouw. Deze is tegenwoordig tegen betaling te bezoeken. Ook de enorme koepel boven het altaar kan bezocht worden. Vanaf het dank kan dan uitgekeken worden over heel Vaticaanstad en een deel van Rome. Linda gaat wel naar boven, ik heb het niet zo op grote hoogtes en blijf beneden. Een kleine drie kwartier kijk ik vanaf de trappen voor de Sint-Pieter uit over het historische plein.
Rome2016 (340).JPGWe lopen via het Sint-Pietersplein, waarop de kerstboom en kerststal nog staan, Rome weer in. Bij een cafetaria aan de Tiber lunchen we. Wederom is eten vrij normaal geprijsd, maar is het drinken erg duur. We lopen door naar de Campo de’ Fiori, een erg schilderachtig en pittoresk plein waarop het markt is. Dit plein was in 1943 het decor van de gelijknamige klassieke speelfilm. Verder was dit in de jaren vijftig een zestig een verzamelpunt voor kunstenaars en schrijvers.
We steken weer een brug over de Tiber over en lopen de wijk Trastevere in. Deze prachtige, sfeervolle wijk wordt gekarakteriseerd door smalle, kronkelende straatjes met middeleeuwse huizen, talloze café’s en veel bloemen aan de muren. Trastevere is niet één van de grote trekpleisters van Rome en zal door veel toeristen overgeslagen worden, maar is toch een echte aanrader. Als je in Rome bent en de tijd hebt, dan moet je hier ook echt even naartoe. In het hart van de wijk ligt een plein, waar de Basiliek van Santa Maria in Trastevere staat. Deze staat op een plek waar zich waarschijnlijk al in de derde eeuw een christelijke kerk bevond, het fundament van de huidige kerk dateert uit de vierde eeuw, terwijl het merendeel van het gebouw stamt uit de twaalfde eeuw. Veel van de mozaïeken komen uit de dertiende eeuw. Volgens een inscriptie in de troon is dit de eerste kerk die gewijd werd aan de Maagd Maria, maar die claim wordt betwist. Het is hoe dan ook één van de oudste kerken in Rome.
Rome2016 (418).JPGHet is eigenlijk jammer dat het veel te vroeg is om al te gaan dineren, want in Trastevere wemelt het van de leuke restaurantjes en die zijn over het algemeen een aanzienlijk stuk goedkoper dan die in het centrum van de stad. Ook vinden we hier een erg leuk tweedehands boekenwinkeltje dat helemaal volgestouwd is met goedkope boeken, waarvan er ook veel Engelstalig zijn. Hier lopen we uiteraard niet zomaar voorbij.
We lopen nog wat verder, na drie dagen heel erg veel slenteren hebben we inmiddels allebei behoorlijk pijnlijke voeten gekregen. Onderweg passeren we het voormalige Circus Maximus. Ooit was dit een gigantisch stadion dat gebruikt werd voor de paardenrennen, op het hoogtepunt was hier plaats voor meer dan 150.000 toeschouwers. Na de zesde eeuw raakte het stadion in verval en werden de renbanen volgebouwd. Die gebouwen werden in de twintigste eeuw verwijderd door dictator Mussolini. Tegenwoordig is hier nog een heel klein gedeelte van de oude tribune te zien en verder weinig meer dan een langwerpige vlakte. Wel zijn hier ook in recentere jaren nog honderdduizenden mensen bijeen gekomen: in 2005 werd hier voor 200.000 bezoekers het Italiaanse gedeelte van het Live 8-evenement gehouden, in 2006 werd het Italiaanse voetbalelftal na het gewonnen WK hier gehuldigd voor naar schatting wel een miljoen mensen. Het is de bedoeling dat het Circus Maximus in de toekomst wat verder gerestaureerd zal worden om weer wat herkenbaarder te worden.
We komen wederom langs het inmiddels vertrouwde Colloseum, waar we even op een muurtje gaan zitten om wat te rusten en nog even wat rond te kijken. Daarna lopen we via dezelfde route als gisterenavond weer richting ons hotel. In de buurt daarvan zijn ook behoorlijk veel restaurants te vinden. We kiezen er eentje uit die er leuk uitziet en waar het eten erg goed en redelijk geprijsd is, al zijn de drankjes uiteraard wel weer behoorlijk duur. Na het eten gaan we nog even naar de supermarkt en op onze laatste avond in Rome moeten we uiteraard nog even een ijsje halen. Bij een ijssalon heel dicht bij ons hotel kopen we er elk één. Als we daarna in het vrijwel lege zaakje aan een tafeltje gaan zitten, krijgen we te horen dat dit niet de bedoeling is. Als we ons ijsje daar op hadden willen eten, dan hadden we blijkbaar meer moeten betalen.
Om zeven uur zijn we weer in ons hotel. Alhoewel er nergens een verwarming aan staat is het best warm in de kamer. Ik zie nergens airconditioning, dus vraag ik me af hoe het hier moet zijn op een hete zomerdag.

Dag 4: 10 januari 2016 – Van Rome naar Eindhoven
Diep in de nacht zijn we allebei wakker geworden door mensen die erg veel herrie aan het maken waren op de gang. ’s Ochtends gaan we naar de ontbijtruimte, waar Linda ontbijt neemt en ik alleen en kop koffie. Ik ga zo meteen wel weer een sandwich halen op het station. We checken alvast uit en vragen of we onze bagage wel nog ergens kwijt kunnen. Dat kan, maar vervolgens worden we simpelweg naar de ontbijtzaal verwezen. Daar mogen we onze weekendtas en rugzak neerzetten. We halen er dus toch maar even alle waardevolle spullen uit.
We lopen naar het station en gaan even uitzoeken waar we kaartjes kunnen krijgen voor de pendelbus naar het vliegveld. Dat lijkt ons toch wat veiliger, omdat die bus veel minder vaak blijkt te rijden dan we aanvankelijk dachten. We zoeken een tijdje, vragen het bij een informatiestand waar ze bepaald niet hulpvaardig blijken te zijn en komen dan uiteindelijk bij een café aan de achterkant van het station, waar het verkooppunt blijkt te zijn. Van een bijzonder chagrijnige mevrouw krijgen we te horen dat je alleen een kaartje voor de eerstvolgende bus kunt kopen en die moeten we nog niet hebben.
We hebben nog een beetje tijd en willen dus nog wel even een klein stukje Rome meepikken. Een behoorlijk macaber stukje, eigenlijk. Niet ver van het station is de Kapucijnderscrypte te vinden, een verzameling kapelletjes onder een kerk, die gedecoreerd zijn met de botten van 3700 monniken. Volgens ons gidsje van Rome bestaat de entree hier uit een vrije gift, maar aangekomen bij de ingang blijken ze tegenwoordig €8,50 per persoon te vragen. Dat vinden we teveel voor het krappe half uurtje dat we nog hebben. We besluiten maar weer terug te lopen naar het hotel om onze spullen op te pikken en daarna de bus te gaan halen.
Op de terugweg komen we nog over het zestiende-eeuwse plein Piazza Barberini. In het midden daarvan staat de Fontana del Tritone, een fontein gebeeldhouwd door, wie anders, Bernini. Luguber feitje over dit plein: tot in de achttiende eeuw werden lichamen van onbekende overledenen hier tentoongesteld, in de hoop dat iemand ze zou herkennen.
We komen in een verder troosteloze straat ook nog langs de San Carlo alle Quattro Fontane, een kerk die genoemd is naar de vier zeer fraaie zestiende-eeuwse fonteinen die het kruispunt van de Via de Quirinale en de Via delle Quattro Fontane omcirkelen. Even later stuiten we op de achterkant van de Santa Maria Maggiore. We halen bij ons hotel de bagage op en lopen weer naar het station. We kopen een kaartje voor de eerstvolgende pendelbus. We hebben geluk: die vertrekt over vijf minuten en is nog niet vol. Om tien voor tien zijn we weg.
Rome2016 (472).JPGOp het kleine vliegveld checken we in, waarna we nog even een broodje eten. Tegenover ons staat een vrouw met een klein kind. Ze heeft twee kleine flesjes wijn gekocht. Ze gooit de eerste in drie teugen achterover en stopt de tweede in haar zak. Het is elf uur ’s ochtends. Wellicht dat ze vliegangst heeft?
In de enige vertrekhal gaat het qua drukte met nogal extreme golven. Het ene moment zijn er twee keer zoveel mensen als stoeltjes, even later is er weer plaats genoeg. Iets na één uur stijgen we op, weer terug naar Nederland. Daar is het na een paar dagen in een T-shirt en een katoenen vest rond te hebben gelopen toch weer best koud…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: