Tegen stemmen

Vandaag waren de gemeenteraadsverkiezingen, dus ben ik weer gaan stemmen. Dat sla ik nooit over. Ik begrijp ook niet zo goed hoe iemand geen interesse in politiek kan hebben. Natuurlijk zijn er spannendere dingen dan luisteren naar grijze dames en heren in pak die debatteren over pensioenregelingen, cultuurbezuinigingen of tabaksaccijnzen, maar uiteindelijk draait politiek om de rechten en plichten die je wel of niet houdt of krijgt. Het gaat om de leefomstandigheden voor jezelf en iedereen om je heen en dat lijkt me nauwelijks iets waar je neutraal tegenover kunt staan.

Natuurlijk is politiek niet leuk. Sterker nog, ik kan me amper een vervelendere baan voorstellen dan politicus zijn. Je werk bestaat hoofdzakelijk uit praten en nadenken over problemen en zelfs al doe je dat heel erg goed, er bestaat altijd een kans dat zodra de kiezer aan het woord komt je keihard voorbijgestreefd wordt door iemand die een nèt wat meer fotogeniek hoofd of een nèt wat vlottere babbel heeft. Of die met provocerende oneliners, realistisch of niet, precies de juiste onderbuikgevoelens weet te kietelen. En als toetje kun je vervolgens het verwijt krijgen dat je een zakkenvuller of een draaikont bent. Alsof je wèl goed mag verdienen als je een commercieel bedrijf moet runnen, maar bij voorkeur genoegen moet nemen met een modaal salaris als je een land wil besturen. En alsof zo nu en dan een mening wat bijstellen per definitie iets negatiefs is. Het lijkt me juist eerder een zwakte als je overal al heel lang precies hetzelfde over denkt, want waarschijnlijk heb je dan de afgelopen jaren niet zo heel veel meer bijgeleerd…

Van links tot rechts, van progressief tot conservatief, van liberaal tot christelijk, iets wat in elk geval bijna alle kiezers bindt is dat politiek vooral negativisme oproept. Afkeuring, irritaties en onbegrip domineren vaak de politieke discussies bij de koffieautomaat, op feestjes en op internet. En misschien ligt dààr juist de sleutel tot het politiek bewuster maken van de mensen. Misschien moeten we niet alleen een stem krijgen, maar ook een tegenstem. Leg in de stemhokjes een groen en een rood potlood: een hokje groen inkleuren is een stem erbij, een hokje rood inkleuren is een stem eraf. Het zou de verkiezingen zeker een stuk leuker en interessanter maken. Veel Nederlanders kunnen niet met zekerheid zeggen welke politieke partij ze echt zien zitten, maar weinig mensen zullen moeite hebben met het noemen van een partij waar ze een gloeiende hekel aan hebben. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe de verkiezingsuitslagen er uit zouden zien als zaken als stuitend lomp gedrag, onkunde, leugens, populisme en het zaaien van haat en onbegrip heel specifiek afgestraft zouden kunnen worden.

Tegen kunnen stemmen, ik zou daar wel voor zijn.

Advertenties

1 Response so far »

  1. 1

    Voorstel aangenomen… nu de rest nog !!!


Comment RSS · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: