Goeie dag

Uitgaande van de gregoriaanse kalender en de christelijke jaartelling was het gisteren voor alle circa zeven miljard mensen op onze planeet 27 januari 2014. Een maandag. En voor iedereen die een beetje bij mij in de buurt woonde was het een bewolkte, druiligere dag waarop het een graad of vijf was. Toch was het voor iedereen een andere dag. 27 Januari 2014 was zo’n zeven miljard verschillende dagen.

De meeste mensen zullen de dag van gisteren niet onthouden omdat er voor hen weinig al te noemenswaardigs voorviel. 27 Januari 2014 zal in hun geheugens versmelten tot een grote brei met talloze soortgelijke dagen en uiteindelijk langzaam uit het hoofd verdwijnen. Dat gold niet voor homoseksuelen op Cyprus, voor hen was het een bevrijdende dag, hun land is niet langer het laatste Europese land waarin homoseksualiteit strafbaar is. Voor de werknemers van boekenwinkelketen Polare was het een sombere dag, met hun werkgever gaat het dusdanig slecht dat ze vandaag niet hoeven te komen werken. Voor de deelnemers aan de Syrische vredesbesprekingen was het een frustrerende dag, omdat de gesprekken in een impasse geraakten. Voor kickbokser Badr Hari was het de dag van de waarheid, omdat een strafzaak tegen hem wegens enkele geweldsmisdrijven diende voor de rechtbank. Voor Beatles-fans was het een heuglijke dag, de nog levende helft van hun favoriete band trad op zondagavond (maar op de vroege zondagochtend Nederlandse tijd) voor het eerst in jaren weer eens samen op. Voor al dan niet onterecht geflitste automobilisten was het een praktische dag, zij kunnen voortaan hun bezwaar digitaal indienen en hoeven er geen aangetekende brief meer voor te schrijven. Voor veel weggebruikers in het noordoosten van het land was het een voorzichtige dag, omdat de wegen er na een tot dusver uitzonderlijk milde winter wel eens glad konden zijn. Voor meer dan zeshonderd opvarenden van cruiseschip Explorer of the Seas was het een schijtdag omdat ze allemaal aan de diarree waren.

Acteur Edmond Classen, folklegende Pete Seeger en zo’n 160.000 anderen zullen zich deze dag helemaal niet meer herinneren omdat het hun laatste was. Voor onder meer actrice Bridget Fonda, Take That-zanger Mark Owen en voetballer Ricky van Wolfswinkel was het een feestelijke dag, omdat ze hun verjaardag vierden. En ook de legendarische componist Mozart vierde ooit op deze datum zijn verjaardag. Voor mijn nichtje en petekind Silke was het extra bijzonder, zij werd gisteren drie jaar oud èn een grote zus die voortaan haar verjaardag met haar broertje zal moeten delen.

Maar voor niemand was deze dag zo speciaal als voor Tuur van Gisbergen en de circa 370.000 andere ukken die de rest van hun leven 27 januari 2014 in zullen vullen als hun geboortedatum. Voor hen was dit de allereerste dag. En daarmee was het meteen een hele mooie, spannende en langverwachte dag voor al hun ouders, grootouders, broers, zussen, ooms en tantes.

Tuur, welkom op de wereld. Dat er maar heel veel ontzettend mooie dagen voor je mogen volgen.

Tuur

Advertenties

2 Reacties so far »

  1. 1

    Mam said,

    Trots op mijn eerste kleinzoon en trots op mijn oudste zoon omdat hij zo geweldig mooi schrijft.

  2. 2

    Hennie Lavrijsen said,

    Opa Hennie zei, Joost, zeer mooi geschreven. Ook ik ben zeer trots op ons kleinkinderen, Silke en Tuur.


Comment RSS · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: