Emmers zout en halfvolle glazen

Ik kijk elk jaar toch wel uit naar Kerstmis. En niet eens alleen vanwege de vrije dagen. Ik word onbewust best een beetje vrolijk van kerstdecoraties in de etalages, van kerstbomen achter ramen van huizen en, ik beken, zelfs van die afgeleefde kersthits van Wham!, Chris Rea en Band Aid op de radio. De familiediners vind ik altijd gezellig. En op z’n minst breekt het kunstmatige licht van deze dagen toch een beetje de lange, donkere, saaie herfst- en wintermaanden.

Desondanks heb ik altijd gemengde gevoelens bij Kerstmis. Het is een wolf in rode en groene schaapskleren. Een als poedersuiker vermomde emmer zout, die op 25 december weer hard in een hoop open wonden gesmeten wordt. Een glinsterend vergrootglas dat alles wat op die dag minder dan perfect is uitvergroot tot teleurstellende of zelfs deprimerende proporties. Lege stoelen aan tafel zijn ineens een stuk leger dan de rest van het jaar. Als je de pech hebt dat je de veronderstelde geboortedag van Jezus Christus helemaal in je eentje door moet brengen, dan zal het als een schop na voelen om Robert ten Brink te horen zeggen dat het eigenlijk helemaal niet de bedoeling is dat je moederziel alleen op de bank zit.

Alhoewel ik het geluk heb dat ik tot dusver elke Kerstmis door heb kunnen brengen met de mensen die het belangrijkst voor me zijn, vind ik 25 december toch altijd een klein beetje een domper. Natuurlijk weet ik heus wel dat deze dag er nooit echt zo magisch uit gaat zien als op de kerstkaarten of in de stemmige commercials van Merci of Coca-Cola, maar onbewust gaat dat beeld zich op de kortste dagen van het jaar toch altijd een beetje in je achterhoofd nestelen. Waarschijnlijk hang je in de praktijk tijdens “the most wonderful time of the year” echter gewoon weer lamlendig op de bank, met de zoveelste herhaling van ‘Home Alone’ op tv, terwijl je buiten grijze wolken en regendruppels ziet in plaats van een Anton Pieck-achtig landschap met een dik pak sneeuw en een a capellagroepje dat rond een vuurkorf staat te zingen.

Dan vind ik Oud en Nieuw eigenlijk een stuk sympathieker. De jaarwisseling verwacht niets van je en doet geen valse beloftes. De lat voor hoe die dag er uit moet zien wordt niet op een onrealistische hoogte gelegd. Je kunt er een groot feest van maken, maar als je oudejaarsavond in je eentje op de bank voor de tv doorbrengt dan is dat ook goed. Het is een win-win-avond. Als je houdt van de feestdagen dan kun je op 31 december nog een avond en vervolgens een hele lange nacht je lol op. Maar gruwel je juist van al die geforceerde gezelligheid die december met zich meebrengt, dan kun je letterlijk aftellen tot alle ellende weer afgelopen is.

Als er één dag is waarop je elk halfleeg glas voor even halfvol kunt laten zijn, dan is het wel 31 december. Je gaat waarschijnlijk toch even op een rijtje zetten wat er het afgelopen jaar allemaal gebeurd is, wat je allemaal hebt gedaan en wat er zoal veranderd is. Dan kun je tot de conclusie komen dat je een uitstekend jaar hebt gehad, en je telt je zegeningen. Of het is een minder leuk jaar geweest, dan krijg je de gelegenheid om daar om twaalf uur een dikke vette streep onder te zetten en met frisse moed te beginnen aan een heel nieuw jaar.

Bij deze wil ik je alvast hele prettige kerstdagen toewensen. En mocht dat niet inzitten, kop op: het is daarna nog maar een weekje tot Oud en Nieuw.

Advertenties

2 Reacties so far »

  1. 1

    Ralf said,

    Wederom mooi geschreven Joost! En ook vast de beste wensen!

  2. 2

    Annelies said,

    Je hebt het weer voor elkaar om de decembermaand weer heel treffend weg te zetten. De allerbeste wensen alvast.


Comment RSS · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: